اخبار مهم
Home / اخبار محیط زیست و گردشگری / غذاهاي مضر برای استخوان‌ها
39848_407.jpg

غذاهاي مضر برای استخوان‌ها

به گزارش پارس تمپ به نقل از زیست بوم:

زیست بوم- بهداشت: هر چيزي که مي خوريد، نقش مهمي در تامين مواد مغذي مورد نياز استخوان‌ها و استحکام آنها دارد. نکته مهم اين است که غذاها علاوه بر تقويت استخوان‌ها مي‌توانند موجب تضعيف آنها نيز بشوند بعضي از غذاها مثل صافي عمل مي‌کنند و فقط املاح و مواد مغذي و ويتامين‌ها را به استخوان‌ها مي‌رسانند و در عوض برخي ديگر جلوی رشد استخوان‌ها را مي‌گيرند. موادغذايي‌ای که خاصيت ضعيف‌کنندگي استخوان‌ها را دارند، عبارتند از:

نوشابه‌های گازدار
نوشابه‌ها خطري بسيار جدي براي استخوان‌ها هستند. نوشابه‌هاي گازدار اغلب از اسيد فسفريک تهيه شده‌اند که باعث رفع کلسيم از طريق ادرار مي‌شود.البته نوشيدن آنها به هنگام تشنگي، چنان احساسي به شما مي‌دهند که از نوشيدن شير يا آبميوه هرگز اين احساس دست نمي‌دهد. وقتي وسوسه مي‌شويد تا نوشابه بخوريد، به اين فکر کنيد که هر چه باشد ضررش از منفعتش بيشتر است. شير، آبميوه‌هاي حاوي کلسيم و ويتامين D يا مقداري ماست را جايگزين آن کنيد و يا به هنگام تشنگي آب بنوشيد.
ويتامين A
ويتامين A براي بدن بسيار مفيد است و سبب تقويت بينايي و سيستم‌ايمني بدن مي‌شود و در غذاهايي مثل تخم‌مرغ و جگر به‌وفور وجود دارد؛ اما از آنجا که اغلب مولتي ويتامين‌ها حاوي ويتامين A هستند و در رژيم‌هاي غذايي و غذاهايي که ويتامين A دارند، بسيار زياد مورد استفاده قرار مي‌گيرند، ممکن است ميزان مصرف آن بسيار بيشتر از مقدار ويتامين A مورد نياز بدن باشد (۵۰۰۰ واحد بين المللي IU).
زنان يائسه بيشتر در معرض خطر ذخيره‌سازي ويتامين A در بدن هستند و زناني که روزانه بيش از IU 5000 ويتامين A دريافت مي‌کنند، در مقايسه با آنهايي که روزانه IU 1600 ويتامين A دريافت مي‌کنند، بيشتر در معرض شکستگي استخوان قرار دارند. پس بهتر است از مواد غذايي کم چرب و بدون چربي استفاده کنيد و سفيده تخم‌مرغ را بيش از زرده آن بخوريد (زيرا تمام ويتامين A موجود در تخم‌مرغ در قسمت زرده آن است) و در مصرف مولتي ويتامين‌ها نيز دقت کنيد.
کافئين
اغلب کافئين‌ها به اندازه نمک باعث تضعيف استخوان نمي‌شوند؛ ولي به‌هر حال عملکرد آنها شبيه به‌هم است و باعث دفع کلسيم مورد نياز استخوان‌ها مي‌شوند. به ازاي هر ۱۰۰ ميلي‌گرم کافئين(معادل يک فنجان کوچک قهوه)، ۶ ميلي‌گرم کلسيم از دست مي‌دهيد.
 البته اين مقدار زياد نيست، اما کساني که عادت به خوردن نوشيدني‌هاي کافئين‌دار دارند، مسلما کلسيم بيشتري از دست مي‌دهند و اين رقم بيشتر و بيشتر مي‌شود؛ پس بهتر است خود را با خوردن يک فنجان قهوه در صبح راضي کنيد و بقيه روز نوشيدني‌هاي بدون کافئين بنوشيد تا خطر کمتري استخوان‌هاي شما را تهديد کند. اضافه کردن شير به قهوه نيز باعث کاهش اين خطر مي‌شود.
نمک
مصرف نمک زياد به مرور استخوان را ضعيف مي کند. به ازاي هر ۲۳۰۰ ميلي‌گرم نمک که مي‌خوريد، ۴۰ ميلي‌گرم از کلسيم بدنتان از دست مي‌رود. زناني که پس از يائسگي نمک زيادي مصرف مي‌کنند، مقدار زيادي از مواد معدني مورد نياز استخوان‌ها را از دست مي‌دهند. متاسفانه در بيشتر غذاهاي کشورهاي مختلف، بخصوص غذاي رستوران‌ها و فست‌فودها، نمک زيادي مصرف مي‌شود. بيشتر افراد روزانه دو برابر ۲۳۰۰ ميلي‌گرم، نمک مصرف مي‌کنند.سريع‌ترين راه براي کاهش نمک مصرفي، پرهيز از خوردن غذاهاي فرآوري شده است. اغلب مردم حدود ۷۵‌درصد از نمکي را که روزانه جذب مي‌کنند، از طريق نمک موجود در غذاهاي فرآوري شده دريافت مي‌کنند.
چربي‌هاي هيدروژنه
پژوهش‌هاي اخير نشان مي‌دهند که فرآيند هيدراته کردن، که باعث تبديل روغن‌هاي نباتي مايع به روغن‌هاي جامد مي‌شود، موجب از بين رفتن ويتامين k طبيعي موجود در روغن مي گردد. ويتامين k براي تقويت و تحکيم استخوان‌ها ضروري است و روغن‌هاي نباتي مثل کانولا و روغن‌زيتون بعد از سبزيجات برگدار، دومين منبع مغذي حاوي ويتامين k هستند. يک قاشق غذاخوري روغن کانولا حدود ۲۰ ميکروگرم و يک قاشق غذاخوري روغن زيتون حدود ۶ ميکروگرم ويتامين k دارد؛ در حالي که اسفناج حاوي ۶ ميکروگرم ويتامين k مي‌باشد. اگر به اندازه کافي سبزيجات مي‌خوريد، جاي نگراني نيست، چرا که ويتامين k مورد نياز بدن را جذب مي‌کنيد. اگر از آن دسته افرادي هستيد که ميل زيادي به خوردن کيک و شيرنيجات داريد، بهتر است براي پختن آنها از روغن کانولا استفاده کنيد و از مصرف روغن‌هاي هيدراته بپرهيزيد.
ارزش غذایی خرما
خرما منبع خوبی برای انواع مختلف ویتامین و موادمعدنی است. این میوه منبع خوب انرژی، قند، و فیبر است. مواد معدنی ضروری مانند کلسیم، آهن، فسفر، سدیم، پتاسیم، منیزیم، و روی در خرما یافت می‌شوند. همچنین خرما حاوی ویتامین‌های مختلف از قبیل تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، فولات، ویتامین A، و ویتامین K است.
یبوست
خرما اغلب به‌عنوان یک ماده غذایی ملین دسته‌بندی می‌شود. بر همین اساس است که افراد مبتلا به یبوست به‌طور مکرر از آن مصرف می‌کنند. برای کسب بهترین نتیجه باید خرما را از یک شب پیش در آب خیس کنید و صبح روز بعد خرماهای خیس خورده را مصرف کنید. خرما حاوی سطوح بالایی از فیبر محلول است که برای بهبود اجابت مزاج و عبور راحت مواد غذایی در دستگاه گوارش ضروری بوده و می‌تواند نشانه‌های یبوست را تسکین دهد.

سلامت‌وقدرت استخوان
مقدار قابل توجه مواد معدنی موجود در خرما می‌تواند آن را به یک ابرماده غذایی برای تقویت استخوان‌ها و مبارزه با بیماری‌های دردناک و ناتوان‌کننده مانند پوکی‌استخوان مبدل کند. خرما حاوی سلنیم، منیزیم، مس، و منگنز است که همگی آنها برای رشد استخوان‌هایی سالم و قدرتمند به‌ویژه برای افراد مسن که استخوان‌هایشان به‌تدریج ضعیف می‌شود، نیازاست.
اختلالات روده
محتوای نیکوتین موجود در خرما برای درمان انواع مختلف اختلالات روده مفید است. مصرف مداوم خرما به جلوگیری از رشد ارگانیسم‌های پاتولوژیک کمک می‌کند و در نتیجه این محصول می‌تواند به تحریک رشد باکتری‌های مفید در روده کمک کند. از نظر مسائل گوارشی، خرما حاوی فیبرهای محلول و نامحلول و همچنین بسیاری اسیدهای آمینه سودمند است که می‌توانند گوارش بهتر غذا را موجب شده و آن را کارآمدتر سازند. این به معنای جذب بهتر مواد مغذی توسط دستگاه گوارش و وارد شدن آنها به بدن برای استفاده درست است.
کم‌خونی
خرما حاوی محتوای مواد معدنی بالاست که برای بسیاری شرایط سلامت مفید است اما سطوح قابل توجه آهن موجود در این میوه آن را به یک مکمل غذایی فوق‌العاده برای افرادی که از کم خونی رنج می‌برند، تبدیل می‌کند. سطح بالای آهن فقدان ذاتی آهن در بیماران مبتلا به کم‌خونی را کاهش داده، سطح انرژی و قدرت را افزایش می‌دهد، در شرایطی که احساس خستگی و سستی را نیز کاهش می‌دهد.

سایت خبری محیط زیست پارس تمپ